URS blikt vooruit: Ontwikkelingen binnen telecom 2020

Bijgewerkt op: 3 jan. 2021

2019 Was een bewogen jaar voor de telecombranche. Toch staan er wederom een aantal grote veranderingen en ontwikkelingen op de planning voor de telecomwereld van 2020. Zo gaat het 5G-netwerk een potentiële landelijke uitrol tegemoet, maakt Amazon een intrede in de Nederlandse retailmarkt, zijn er ontwikkelingen op de zakelijke markt en verandert er het een en het ander binnen het aanbod van abonnementsvormen en thuispakketten. In deze blog zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van 2020 binnen de telecommarkt voor je op een rijtje.


5G-netwerk

Het 5G-netwerk werd in 2019 al kort geïntroduceerd, maar in 2020 staan er nog veel meer ontwikkelingen op de planning. Even kort, wat houdt 5G precies in? 5G staat letterlijk voor het 5e Generatie Netwerk, waar 4G voor 4e Generatie Netwerk staat. Dit 5G netwerk legt de lat erg hoog, en er wordt dan ook behoorlijk wat van verwacht. Wil je meer weten over de toekomst van 5G netwerk? Kijk dan hier.


Wat staat er dan precies voor 2020 op de planning? Momenteel zijn netwerken zoals KPN en Vodafone bezig met het aanleggen en het optimaliseren van het netwerk, zodat we er (hopelijk) eind 2020, begin 2021 écht gebruik van kunnen gaan maken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.


Amazon komt naar Nederland

Amazon staat natuurlijk wereldwijd bekend als miljardenbedrijf met verschillende uiteenlopende diensten onder zijn naam. Dit zal in 2020 niet veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Amazon Prime, Twitch, Amazon Web Services (Alexa), Amazon Music, Kindle, Ring en Zappos. Vooral het bedrijf Amazon Web Services gaat binnen de e-commerce en telecombranche voor opschudding zorgen. Partijen als Bol.com en CoolBlue gaan het zwaar te verduren krijgen, maar ook de kleinere webshops zullen een klap krijgen van Amazon als concurrent. Wanneer Amazon de Nederlandse markt gaat betreden is helaas nog niet bekend.


Zakelijke markt

Telecom in 2020 is natuurlijk al lang niet meer alleen voor consumenten, ook de zakelijke markt telt mee. De concurrentie wordt hoger, mede door transparantie naar de buitenwereld, en deals worden scherper en groeien naar elkaar toe. Zo neigen sommige tarieven voor zakelijk inmiddels al naar consumenten tarieven, wat in 2020 alleen maar meer zal toenemen. Ook gaat de komst van Amazon voor de zakelijke markt het een en het ander teweeg brengen in 2020.


Amazon heeft Amazon Web Services, waaronder Alexa valt, en het bedrijf heeft grote plannen voor de Nederlandse markt met deze service. Een artikel van Business Insider meldt het volgende: “We zien Amazon vooral als een handelsplatform, maar het is is veel meer dan dat. Ze richten zich met IT-diensten, zoals Amazon Web Services, ook erg op de zakenwereld. Daar komt 70 tot 80 procent van de winst vandaan. Het is dus interessant voor Amazon om in Nederland te concurreren met de zakelijke takken van Microsoft en Google, want daar is nog veel te halen.”


Aanbod abonnementen

Het aanbod van pakketten, abonnementen en bundels ondergaat al een tijd een verandering. Consumenten willen vrijere keuzes kunnen maken, waarbij ze alleen nog gaan voor wat ze écht nodig hebben. Dit geldt ook voor telecom. Een vaste telefoon is verleden tijd, en ook het bellen via de mobiele telefoon krijgt het zwaar te verduren. Bellen via diensten als WhatsApp of Messenger werken net zo goed als bellen via een netwerk, dus waarom zou je nog voor die extra minuten gaan in je bundel?


De consument kijkt niet alleen kritisch naar het telefoongebruik, maar ook de thuis pakketten zullen gaan veranderen. Doordat streaming-diensten zoals Netflix, HBO en Disney+ de afgelopen jaren een enorme inhaalslag hebben gemaakt, zijn er veel mensen die geen behoefte meer hebben aan een aansluiting voor kabel TV. Het is dus onoverkomelijk dat providers als KPN en T-Mobile binnenkort thuis-pakketten gaan bieden waar TV slechts nog een optie is. De focus op internet binnen deze pakketten zal wel toenemen, aangezien steeds meer diensten en services gebruik maken van het internet.


Nieuwe toestellen, geen baanbrekende innovaties

Op het gebied van toestel releases staan er voor 2020 geen hoogtepunten op de planning. Natuurlijk worden er op de vaste flagship momenten nieuwe toestellen gereleased (Samsung in februari, Apple in september) welke interessant zijn voor de telecom markt, maar de echte baanbrekende technologische innovaties zullen hoogstwaarschijnlijk nog op zich laten wachten. In de afgelopen heeft onder andere spraakbesturing een enorme opmars gemaakt, dus verwachten we dat deze technologie eerst verder door zal worden ontwikkeld voordat er een geheel nieuw concept geïntroduceerd zal worden. De opvouwbare smartphone zal zich echter wel laten zien in 2020, maar veel meer dan een leuk technologisch snufje is het helaas niet.

 

In een eerder blogartikel introduceerden we al een aantal ontwikkelingen binnen de telecombranche waarmee je je als ondernemer kunt onderscheiden. Ben je benieuwd naar deze ontwikkelingen? Je leest het blogartikel hier.


295 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven