Toekomst van 5G Netwerk

Gelukkig ligt het inbellen voor toegang tot het internet al weer ver in het verleden. We kunnen al een ruime tijd gebruik maken van het 4G netwerk in Nederland, en dat is maar goed ook. Inmiddels zijn we echter bijna aanbeland bij de volgende ontwikkeling van het internettijdperk: 5G. Maar wat houdt dat 5G netwerk nou eigenlijk in, en wat voor effect heeft het op de telecommarkt? In dit blogartikel vertellen we je er alles over.Wat betekent 5G?

De afkorting 5G staat voor de ‘5e generatie mobiele netwerk’. Deze zogenaamde 5e generatie kenmerkt zich door de mogelijkheid tot een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging dan zijn voorganger, het 4G netwerk. De opvolger van het 4G netwerk zal ongeveer 100 keer sneller zijn dan z’n voorganger, wat allerlei nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Zo zal het 5G netwerk onder andere betere zorg, robots en ‘slimme steden’ mogelijk maken. Denk bij slimme steden bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s en slimme lantaarnpalen, maar ook het openbaar vervoer en slimme stoplichten zijn hier een voorbeeld van. Ook zal het 5G netwerk binnenshuis kunnen worden ingezet, voor bijvoorbeeld gamen op afstand en het versterken en vergemakkelijken van Smart Home apparatuur. En dat biedt kansen!


The Internet of Things

Al die slimme technologische snufjes zoals smart home vallen onder The Internet of Things. The Internet of Things staat voor de ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het internet en gegevens kunnen uitwisselen. Smart Home heeft hier dus alles mee te maken. Of het nu gaat om slimme thermostaten, lampen die je kunt bedienen vanaf je smartphone, speakers of hubs die werken met voice control, noodvoorzieningen voor ouderen of beveiliging rond het huis, de wereld van Smart Home ligt aan onze voeten. Om zowel slimme steden als slimme huizen werkend te krijgen hebben we daar uiteraard wel een functionerend mobiel netwerk voor nodig. Hier gaat 5G de oplossing voor bieden.Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Het 5G netwerk is sneller, kan meer data verwerken, en is efficiënter dan het 4G netwerk. Dit biedt veel kansen voor de toekomst. 5G belooft namelijk een snelheid in mobiel data verkeer waar het gemiddelde glasvezel verbonden huishouden nauwelijks aan kan tippen. Met snelheden tot wel 100 gigabits per seconde belooft het 5G netwerk honderd keer sneller te worden dan 4G. De sleutel naar dit snellere netwerk is het zogenaamde low latency. Latency is de tijd die verstrijkt vanaf het moment dat er informatie wordt verzonden tot het moment dat de ontvanger het kan gebruiken.


5G in telecom

In een eerder blogartikel lichtten we de voordelen en kansen van Smart Home binnen de telecommarkt al toe. Dit artikel lees je hier. Je zult dus begrijpen waarom het 5G netwerk voor de telecommarkt ook zijn kansen zal bieden. Wanneer het voor meerdere mensen mogelijk en gemakkelijker wordt om van Smart Home producten gebruik te gaan maken, zal het aanbod van Smart Home producten in jouw retail winkel aanzienlijk belangrijker worden, en meer waarde krijgen. Ook het aanbod van de netwerken zal veranderen, en zich aanpassen op het nieuwe netwerk. Denk hierbij aan pakketten speciaal voor gamen of smart home.


Wanneer kunnen we van het 5G netwerk gebruik maken?

Het gaat een flinke investering zijn voor onze overheid en mobiele netwerk operators om 5G te realiseren. Zij moeten zekerheid kunnen bieden over een stabiele en veilige omgeving, voordat het 5G netwerk daadwerkelijk geïmplementeerd kan worden. Maar, wanneer kunnen we de uitrol van 5G dan verwachten? Dit is lastig te zeggen. In 2020 komen er een aantal telefoons die compatibel zijn met het 5G netwerk. Zo gaat Apple er voor zorgen dat alle nieuwe iPhones vanaf 2020 op het netwerk kunnen. De Europese Commissie wil graag dat er eind 2020 een werkend 5G netwerk is. Of dit gaat lukken is natuurlijk nog maar de vraag. Begin 2020 zal er een zogenaamde Multibandbeiling plaatsvinden. Agentschap Telcom meldt: “Met de komende Multibandveiling wordt frequentieruimte verdeeld waarmee telefonie- en internetaanbieders snelle mobiele communicatie kunnen aanbieden. - Hieronder vallen ook 4G en 5G.”Dit is natuurlijk een interessante ontwikkeling binnen de telecomwereld welke wij nauwlettend in de gaten zullen houden. Voor nu hopen we op een uitrol van het 5G netwerk rond het begin van 2021, maar meer dan hopen kunnen we op dit moment uiteraard niet doen.

5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven